• Urmariti-ne pe
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Youtube
Descarca Up Mobil +
Scaneaza codul QR si descarca aplicatia Up Mobil +

Copiii din mediile dezavantajate au nevoie sa fie sustinuti si in timpul pandemiei

Informatii generale despre copiii dezavantajati in timpul pandemiei

In timp ce statele si guvernele se lupta cu stoparea raspandirii epidemiei si dotarea spitalelor cu materialele necesare luptei impotriva coronavirusului, oamenii obisnuiti se straduiesc sa se adapteze noilor conditii de izolare sociala si se preocupa in privinta modului in care va arata viitorul. Pandemia ne-a zguduit din temelii bazele pe care ne-am construit vietile personale si profesionale, fortandu-ne la intoarcerea catre o viata simpla si fara ambitii. Desi frustrant pentru multi, #stamacasa este singurul vaccin pe care il putem controla si administra pentru moment.

#stamacasa poate insa avea consecinte dramatice pentru sutele de mii de copii din mediul rural sau din comunitatile urbane vulnerabile care, pe langa permanentul risc de saracie, sunt in prezent in situatia de a ramane in afara oricarei forme de educatie si invatamant, precum si in primejdia de imbolnavire cu COVID-19.

Daca pentru copiii din familiile fara risc aceasta perioada este una de profunda conectare cu ceilalti membri, cu mama si tata mai prezenti in vietile lor ca nicioadata, cu lectii online, mai mult TV, telefon si calculator ca de obicei, dar si mai multa creativitate auto-dirijata, pentru copiii din mediile dezavantajate aceasta perioada se poate transforma intr-un episod delicat si dureros.

copii dezavantajati in pandemie

Dezavantajele copiilor din medii rurale sarace

Copiii din mediile rurale foarte sarace sau din comunitatile dezavantajate:

  • au conditii de locuire precare, fara igiena minima si spatiu suficient pentru fiecare dintre persoanele care alcatuiesc familia
  • nu au acces la apa si produse de igiena personala
  • au unul sau ambii parinti ramasi fara posibilitatea de a presta munci in regim zilier, prin urmare, puterea economica a familiei, care si asa era mica, s-a diminuat si mai mult
  • nu au suficienta informatie transmisa in interiorul familiei pentru a evita contactele sociale in aceasta perioada
  • nu au niciun fel de acces la tehnologie: telefon, tableta sau calculator conectat la internet, iar daca au, accesul la informatia necesara si potrivita varstei lor este inexistent, in absenta unei minime orientari sau ghidaj
  • sunt expusi riscului de violenta domestica
  • au acces limitat sau deloc la ingrijire si asistenta medicala

Copiii saraci si educatia, in contextul COVID-19

In ceea ce priveste educatia, toti copiii stau acum acasa, insa nu totii copiii au intrerupt legatura cu scoala. Realitatea trista este ca acesti copii, care provin din familii dezavantajate, au un risc imens de a nu se mai intoarce niciodata in sistemul de educatie, daca starea de urgenta se prelungeste pentru o perioada mai lunga de timp. Daca pentru copiii din familiile obisnuite scoala s-a mutat in online, total sau partial, acestia continuand sa invete si sa acumuleze cunostinte, pentru copiii din mediile vulnerabile aceasta perioada reprezinta o ruptura totala de comunitatea scolara. De asemenea, pentru toti acesti copii, intreruperea scolii inseamna si eliminarea accesului la programe de alimentatie minimale, desfasurate in scoli, cum este programul national cornul si laptele. Desi este greu de crezut, mancarea de la scoala era pentru multi dintre acesti copii principala lor masa.

Asa cum atrage atentia si UNICEF, crizele precedente ne-au aratat ca atunci cand scoala si gradinita sunt inchise, deplasarile restrictionate si serviciile sociale intrerupte, copiii din mediile dezavantajate sunt expusi violentei, abuzului si exploatarii, cu consecinte devastatoare pentru potentialul si viitorul lor. Iar, cea mai comuna forma de violenta, anume pedepsirea prin bataie, se petrece chiar acasa, in familie. Rupti de scoala si de prieteni, acesti copii nu au nicio putere de aparare.

Chiar daca ne aflam in mijlocul unei furtuni care matura sisteme si reaseaza pe alte temelii lumea asa cum o stiam noi, la sfarsitul acestei furtuni va conta foarte mult felul in care am reusit sa o gestionam, felul in care am fost sau nu solidari, felul in care i-am ocrotit pe cei multi si vulnerabili. Aceasta criza este, dincolo de pierderile evidente si uriase pe care le cauzeaza, atat in plan uman cat si economic, o imensa sansa de a aseza decizia si politicile publice pe alte criterii, mai proceduralizate, standardizate, orientate catre binele public. Pe de alta parte, imensa criza de sanatate globala prin care trecem este momentul 0 pe care il asteptau comunitatile pentru a reflecta la modele alternative de dezvoltare. Si, nu in ultimul rand, acesta este un moment cheie pentru abandonarea oricarui demers egocentric.

lectii online copii defavorizati

Toti suntem unul si unul suntem toti! Puterea comunitatii este imensa, insa pentru ca ea sa devina efectiva, trebuie sa o facem sa actioneze. Va veti intreba ce putem face pentru protejarea copiilor din medii vulnerabile in aceasta perioada de pandemie. Iata cateva idei, unele care pot fi implementate de institutiile publice responsabile, altele care pot fi asumate la nivel individual sau organizational.

Sustinerea economica a familiilor dezavantajate

Acordarea de Tichete Sociale de Gradinita – familii dezavantajate cu copii prescolari

Chiar daca gradinitele s-au inchis, pe perioada starii de urgenta, autoritatile responsabile – Primariile, Consiliile locale si judetene – pot in continuare sa acorde Tichete Sociale de Gradinita, conform O.U.G nr. 30/2020, publicat in M.Of. cu nr. 231 din 21 martie 2020. Astfel, acordarea Tichetelor Sociale de Gradinita nu mai este conditionata de frecventarea regulata a activitatilor destinate prescolarilor, organizate de gradinite.

Mai mult, printr-o modificare si completare a Legii 248/2015 de catre Parlamentul Romaniei, ale carei noi dispozitii vor intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2021, criteriile de eligibilitate au fost extinse si catre alte categorii, spre exemplu:

  • acordarea stimulentului educational si catre copiii care sunt in ingrijirea unei persoane desemnate de parinte pentru intretinere, pe perioada absentei parintilor
  • acordarea stimulentului educational la cerere, chiar si pentru copiii care nu sunt inca inscrisi in invatamantul prescolar

De asemenea, Legea modificata prevede cresterea valorii nominale minime lunare, de la 50 de lei la 100 de lei, cu aplicabilitate incepand cu 1 ianuarie 2021.

Mai multe despre acordarea Tichetelor Sociale de Gradinita puteti afla AICI.

Donatii sau voluntariat a unor organizatii ne-guvernamentale cu rol in furnizarea de servicii sociale.

Toate aceste organizatii si fundatii implementau pana la izbucnirea pandemiei programe de monitorizare si ajutor in mod direct, cu prezenta in teren si contact direct cu grupurile tinta. Din pacate, acest mod de lucru nu mai este posibil in acest moment, ceea ce pune o extraordinara presiune pe aceste organizatii, atat in modul de implementare al serviciilor, cat si in modul de colectare a fondurilor. In calitate de simpli cetateni sau la nivel de companii, putem ajuta aceste organizatii si fundatii prin donatii, astfel incat munca lor sa continue sa fie eficienta in aceste comunitati. Fara a avea pretentia unei liste exhaustive, iata cateva organizatii si fundatii pe care le puteti sustine prin donatii sau voluntariat:

  • Ateliere Fara Frontiere – colecteaza si reconditioneaza echipamente IT si le doneaza copiilor din medii rurale sau dezavantajate.
  • SOS Satele Copiilor – Ajuta in aceasta perioada 150 de familii si 400 de copii din comunitati vulnerabile cu alimente si produse de igiena.
  • Salvati Copiii – ofera acces la forme alternative de educatie si suport material de urgenta pentru copiii din familii dezavantajate
  • UNICEF Romania – sprijina cu echipament de protectie asistentii medicali, mediatorii sanitari, asistentii si lucratorii sociali, toti profesionistii care merg pe teren in sprijinul copiilor dezavantajati
  • Organizatia Umanitara Concordia – sprijina tinerii fara familie

Articol scris de: Echipa editoriala Up |
Data publicarii: 16-04-2020
Data actualizarii: 11-10-2021

Iti recomandam si:

Inteligenta artificiala ne imbunatateste joburile, nu le inlocuieste

Citeste mai mult

Este 2019 si angajatii tai trebuie motivati in continuare

Citeste mai mult

Echilibrul dintre viata personala si cea profesionala

Citeste mai mult

Spune-ti parerea

Pentru a fi siguri ca esti o persoana, da click pe valiza.

Comentarii